Milionska utaja poreza na uvezeno meso u BiH

Bez autora
Aug 21 2013

Federalno ministarstvo poljoprivrede koči istragu o milionskoj utaji poreza prilikom uvoza mesa u BiH. Ako ministarstvo na čijem čelu je Jerko Ivanković Lijanović hitno ne dostavi podatke o isplati podsticaja i o kupcima stoke od poljoprivrednika, Uprava za indirektno oporezivanje najavljuje krivične prijave. Istraga Uprave za indirektno oporezivanje temelji se na izvještajima da je nekoliko desetina fizičkih i pravnih lica uvozilo meso u BiH bez plaćanja uvoznih dadžbina, a onda su to meso prodavali na tržištu BiH. Podatke o podsticajima Uprava je zatražila od dva entitetska ministarstva poljoprivrede i deset kantonalnih. Podatke su dostavili svi osim federalnog ministarstva koje je nakon tri mjeseca dostavilo nepotpune podatke. Podaci za 2009-10 godinu nisu dostavljeni od strane federalnog ministarstva jer su naveli da takve podatke nemaju, podaci za 2013 niti su dostavljeni niti je dato obrazloženje zašto nisu dostavljeni a podaci za 2011-12 su dostavljeni na način da se apsolutno ne može vidjeti koja pravna lica su vršila otkup stoke u kojoj količini i u kojoj vrijednosti...

Milionska utaja poreza na uvezeno meso u BiHFederalno ministarstvo poljoprivrede koči istragu o milionskoj utaji poreza prilikom uvoza mesa u BiH. Ako ministarstvo na čijem čelu je Jerko Ivanković Lijanović hitno ne dostavi podatke o isplati podsticaja i o kupcima stoke od poljoprivrednika, Uprava za indirektno oporezivanje najavljuje krivične prijave.

Istraga Uprave za indirektno oporezivanje temelji se na izvještajima da je nekoliko desetina fizičkih i pravnih lica uvozilo meso u BiH bez plaćanja uvoznih dadžbina, a onda su to meso prodavali na tržištu BiH. Podatke o podsticajima Uprava je zatražila od dva entitetska ministarstva poljoprivrede i deset kantonalnih. Podatke su dostavili svi osim federalnog ministarstva koje je nakon tri mjeseca dostavilo nepotpune podatke.

„Podaci za 2009-10 godinu nisu dostavljeni od strane federalnog ministarstva jer su naveli da takve podatke nemaju, podaci za 2013 niti su dostavljeni niti je dato obrazloženje zašto nisu dostavljeni a podaci za 2011-12 su dostavljeni na način da se apsolutno ne može vidjeti koja pravna lica su vršila otkup stoke u kojoj količini i u kojoj vrijednosti", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BIH.

Zbog ovakvog nemara federalnog ministarstva poljoprivrede, UIO je u petak proslijedila 2 dopisa: jedan Vladi Federacije, drugi federalnom ministarstvu finansija, od kojih su zatražili da dostave podatke za sve tokove isplaćivanja podsticaja u posljednje 4 godine.

Zašto resorni federalni minisar Jerko Ivanković – Lijanović ne da informacije Upravi i ima li to veze sa činjenicom da se i njegova mesna industrija pominje u aferi „Meso" nismo saznali, jer se danas nije javljao za telefon. Ministarstvo poljoprivrede RS podatke je Upravi davno dostavilo. Upravo ti podaci su bili ključni za otvaranje istrage u akciji Meso.

Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede RS objašnjava:" Što se tiče Federalnog ministarstva ja to ne bih komentarisao , ja se nadam da će i oni ispoštovati ono što je UIO tražila, jer jako je bitno da se uredi tržište i promet mesa i žive stoke na cijeloj teritoriji BiH i svakako da će to doprinijeti zaštiti budžeta i jednog i drugog."

UIO BiH otkrila je i veći broj mesnica koje nisu u sistemu PDV-a a koje su otkupile živu stoku u vrijednosti preko 50 hiljada maraka. Za sve njih UIO pokrenuće registraciju u sistem PDV-a, a takvih je više od 100 u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik